Aktualności

Utrwalające działanie chłodzenia poubojowego

Uzyskane w wyniku uboju i obróbki poubojowej mięso zwierząt rzeźnych w tuszach oraz drobiu w tuszkach należy do surowców, które zawierają relatywnie dużo wody i ulegają w związku z tym szybkiemu psuciu. Dostępność wody (wysoka aw), duża zawartość białka i innych substancji odżywczych oraz alkaliczna wartość pH powodują, że mięso po uboju jest bardzo podatne […]

Czytaj więcej >>

Kongres Światowy Dzień Mięsa – World Meat Day – historyczne wydarzenie już 29 października w Warszawie

Już za niecałe dwa tygodnie Warszawa stanie się centrum międzynarodowej branży mięsnej podczas Kongresu Światowy Dzień Mięsa – World Meat Day. To pierwsze tego typu wydarzenie, które zjednoczy sektor mięsny z całego świata, tworząc platformę do wymiany poglądów, wypracowania globalnych rozwiązań oraz celebracji branży. Punktem kulminacyjnym Kongresu będzie podpisanie Deklaracji ustanawiającej Światowy Dzień Mięsa (World […]

Czytaj więcej >>

Październikowy numer „Rzeźnika polskiego” już dostępny!

Drodzy czytelnicy! Z przyjemnością informujemy, że październikowe wydanie miesięcznika „Rzeźnik Polski” jest już dostępne! Jesteśmy przekonani, że przygotowane treści będą pomocne w Waszej codziennej pracy. Dokładamy wszelkich starań, aby dostarczać Państwu rzetelnych, eksperckich i cennych wiadomości, które wspierają rozwój i efektywność branży przetwórstwa mięsnego. Życzymy Państwu miłej lektury. Dzielmy się wiedzą!   W numerze między […]

Czytaj więcej >>

Przewidywana śmierć branży mięsnej jest mocno przereklamowana

Z różnych stron, głównie środowisk niechętnych branży mięsnej (wegańskich, prozwierzęcych), płyną opinie, że branżę mięsną czeka rychły upadek, a w najgorszym razie znaczne ograniczenie produkcji. Tę tezę próbuje się opierać na działaniach legislacyjnych Parlamentu Europejskiego oraz szczególnie Komisji Europejskiej, które oceniane są jako gilotynujące lub w najgorszym razie zmierzające do zamknięcia produkcji zwierzęcej w perspektywie […]

Czytaj więcej >>

Zapobieganie powstawaniu osadów i strat energetycznych w instalacjach chłodniczych poprzez uzdatnianie wody zasilającej wymienniki ciepła (cz. I)

Nagrzewnice, chłodnice, skraplacze, parowniki i inne aparaty, w których zachodzi przekazywanie ciepła w wyniku przepływu dwóch mas o różnych temperaturach nazywa się wymiennikami ciepła. Wymienniki, które wymieniają ciepło przez przegrodę nazywane są rekuperatorami. Wymiana ciepła jest również realizowana w wieżach wyparnych, wentylatorowych chłodniach wieżowych, będących elementami w układach chłodzenia skraplaczy.   Wymienniki ciepła i wymiana ciepła […]

Czytaj więcej >>